az élet ahogy szeretem

Francesca tudja

Amit a Proseccoról tudni illik

2023. március 22. - Francesca tudja

pexels-skitterphoto-2231814.jpgA Prosecco a könnyed és gyümölcsös ízével, valamint pezsgős jellegével egy olyan életérzést idéz, amely olaszul a "dolce vita" kifejezéssel jellemezhető. (A kifejezés jelentése "édes élet",  arra utal, hogy az életet meg kell ünnepelni,  és élvezni kell annak minden pillanatát.) Története visszanyúlik egészen a római korig, amikor ismertté vált a glera szőlőfajta, amelyet Prosecco falu határában termesztettek. A glera egyik gyökere a ribolla gialla szőlőfajta, amelynek boráról a 16. században az a mondás híresült el, hogy hosszabb életűvé válik, aki issza. A Prosecco túlnyomó részt ebből a szőlőfajtából készül.
A DOCG kategóriában a Prosecconak 85%-ban tartalmaznia kell ezt a fajtát, de lehetőség van a helyi verdiso, perera és bianchetta, valamint a nemzetközi pinot noir és chardonnay fajták hozzáadására is. A borászok kiválóan keverik a glera szőlőt más fajtákkal, hogy még gazdagabb ízeket és aromákat hozzanak létre, így ez a kreativitása garantálja, hogy minden korty egy különleges élményt nyújtson.

A proseccot észak-kelet Olaszországban, Friuli-Venezia-Giulia és Veneto tartományokban állítják elő, két körülhatárolt régiójukban:
- Prosecco DOC
- Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG: a magasabb minőségű területek tartoznak ide. Velencétől 50km-re, észak-nyugatra helyezkednek el ezek az ültetvények. Jellemzően meszes talaj található itt. A domboldalak meredeksége miatt gyakran teraszosan vannak kialakítva a parcellák.
Forrás:Thedrinksbusiness.com.

mappa_docg.gif



Az ital népszerűsége az elmúlt években robbanásszerűen nőtt, nem csak hazájában, de a világ többi részén is. Az éves értékesítési mutatók is azt mutatják, hogy a nyár közeledtével a Prosecco fogyasztása és értékesítése megállíthatatlan.Ennek egyik oka az, hogy a Prosecco könnyű, gyümölcsös és élvezetes ital, amely könnyen fogyasztható és minden alkalomhoz illik. A pezsgők általában különleges alkalmakhoz társulnak, míg a Prosecco egy kiváló választás lehet egy laza, baráti összejövetel vagy egy könnyű vacsora mellé, de akár reggelihez is.

Ha egy bárban rendelsz egy pohár Proseccot, és úgy szolgálják fel neked, mint egy pohár sört, akkor nagy valószínűséggel nem kapod meg az eredeti, védett eredetű italt. Az olaszországi szabályozás értelmében 2009 óta csak palackozott Prosecco kapható, így ha egy hordóban tárolják és onnan csapolják neked, akkor  "Frizzante" amit iszol.  A palackozás lehetővé teszi az eredeti íz és aroma megőrzését.

Fontos megjegyezni, hogy a Prosecco nem csak egy ital, hanem egy életérzés is, amely az olasz kultúrához és életmódhoz kapcsolódik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://francescatudja.blog.hu/api/trackback/id/tr4818077786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása