az élet ahogy szeretem

Francesca tudja

Amit a Proseccoról tudni illik

2023. március 22. - Francesca tudja

pexels-skitterphoto-2231814.jpgA Prosecco a könnyed és gyümölcsös ízével, valamint pezsgős jellegével egy olyan életérzést idéz, amely olaszul a "dolce vita" kifejezéssel jellemezhető. (A kifejezés jelentése "édes élet",  arra utal, hogy az életet meg kell ünnepelni,  és élvezni kell annak minden pillanatát.) Története visszanyúlik egészen a római korig, amikor ismertté vált a glera szőlőfajta, amelyet Prosecco falu határában termesztettek. A glera egyik gyökere a ribolla gialla szőlőfajta, amelynek boráról a 16. században az a mondás híresült el, hogy hosszabb életűvé válik, aki issza. A Prosecco túlnyomó részt ebből a szőlőfajtából készül.
A DOCG kategóriában a Prosecconak 85%-ban tartalmaznia kell ezt a fajtát, de lehetőség van a helyi verdiso, perera és bianchetta, valamint a nemzetközi pinot noir és chardonnay fajták hozzáadására is. A borászok kiválóan keverik a glera szőlőt más fajtákkal, hogy még gazdagabb ízeket és aromákat hozzanak létre, így ez a kreativitása garantálja, hogy minden korty egy különleges élményt nyújtson.

A proseccot észak-kelet Olaszországban, Friuli-Venezia-Giulia és Veneto tartományokban állítják elő, két körülhatárolt régiójukban:
- Prosecco DOC
- Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG: a magasabb minőségű területek tartoznak ide. Velencétől 50km-re, észak-nyugatra helyezkednek el ezek az ültetvények. Jellemzően meszes talaj található itt. A domboldalak meredeksége miatt gyakran teraszosan vannak kialakítva a parcellák.
Forrás:Thedrinksbusiness.com.

mappa_docg.gif



Az ital népszerűsége az elmúlt években robbanásszerűen nőtt, nem csak hazájában, de a világ többi részén is. Az éves értékesítési mutatók is azt mutatják, hogy a nyár közeledtével a Prosecco fogyasztása és értékesítése megállíthatatlan.Ennek egyik oka az, hogy a Prosecco könnyű, gyümölcsös és élvezetes ital, amely könnyen fogyasztható és minden alkalomhoz illik. A pezsgők általában különleges alkalmakhoz társulnak, míg a Prosecco egy kiváló választás lehet egy laza, baráti összejövetel vagy egy könnyű vacsora mellé, de akár reggelihez is.

Ha egy bárban rendelsz egy pohár Proseccot, és úgy szolgálják fel neked, mint egy pohár sört, akkor nagy valószínűséggel nem kapod meg az eredeti, védett eredetű italt. Az olaszországi szabályozás értelmében 2009 óta csak palackozott Prosecco kapható, így ha egy hordóban tárolják és onnan csapolják neked, akkor  "Frizzante" amit iszol.  A palackozás lehetővé teszi az eredeti íz és aroma megőrzését.

Fontos megjegyezni, hogy a Prosecco nem csak egy ital, hanem egy életérzés is, amely az olasz kultúrához és életmódhoz kapcsolódik.

 

Apák napja és San Guiseppe napja március 19.

sfincia_203.png

Az olyan szicíliai sütemények mint a sfincia di San Giuseppe, igazi műalkotások. A színek, ízek és aromák sokasága, a történelem fizikai illusztrációja. Akár vallási, akár pogány, minden ünnepnek megvan a maga édes finomsága: cannoli karneválra, cassata húsvétra,bucatello karácsonyra stb. A ricotta alapú alkotások minden bizonnyal a leghíresebbek, hírnevük olyan messze túlmutat a sziget határain, hogy Szicília szimbólumává vált az egész világon.

A San Giuseppe március 19-i ünneplésének  hagyománya Szicíliában kezdődött a középkorban, egy szörnyű szárazság idején. Az emberek imádkoztak San Giuseppe-hoz, hogy segítsen nekik, és az eső meg is érkezett. Hálaképpen hatalmas ételekkel teli asztalokat készítettek, és mindenkit meghívtak, szegényt és gazdagot egyaránt, akik annyit fogyaszthattak az asztalról amennyit csak szerettek volna. 

Sok olasz városban a lakomát gyakran máglyagyújtáshoz és a zeppole elkészítéséhez (és elfogyasztásához) kapcsolták . A máglyát a pogány vidéki kultuszokból emelték át. Március 19-e a tél végét jelentette, tüzet gyújtottak, hogy a földeken elégessék a korábbi aratás minden maradványát; a fiatalok pedig tűzugrással szorakoztatták magukat. Olaszországban ma is mindenütt őrzik a híres zeppole elfogyasztásának hagyományát, mely szervesen kapcsolódik az apák napjához. 

De én most egy másik édeséggel érkeztem hozzátok. 
Az ország nagy részén Zeppoleval ünnepelnek, de Szicília itt is kivétel. Sült tészta, édes ricottával és kandírozott gyümölccsel (általában cseresznyével és naranccsal ) borítva és megtöltve, ez a Sfinicia!
A Sfincia jelenlegi változatát a Szent Ferenc Stigmata apácái alkották meg Palermoban Szicília fővárosában a perzsa és az arab konyha hagyományos ételeit adaptálva. Az alapanyagok egyszerűsége miatt a sfincit Szent Józsefnek szentelték, amit a város pékeitől származó ricottával és kandirozott gyümölccsel gazdagítottak. 

Ha szeretnéd elkészíteni itt van hozzá a recept is. 

Hozzávalók: (8 db-hoz)

Tésztához: 1 bögre víz, 20 dkg disznózsír, 1 teaskanál só, 2 bögre liszt, 7 db tojás
Ricottához: 2 bögre friss ricotta sajt, 3/4 bogre cukor, 60dkg étcsokoládé

Sfincia di San Giuseppe előkészítése:

Forraljuk fel a vizet, a sót és a zsírt. Hozzáadjuk a lisztet, majd a tojást, és addig keverjük, amíg a tészta sűrű és sima nem lesz. Süss ökölnyi tésztagolyókat 170 °C-on 10-15 percig, majd süsd 200°C-on, amíg a tészta ropogós és aranybarna nem lesz. Hagyjuk őket kihűlni, és néhány órát pihentetjük.

Ricotta elkészítése

A ricottát szitán átpasszírozzuk, összekeverjük a cukorral, és hozzáadjuk a csokoládéreszeléket.

San Giuseppe sfincia összeállítása

Töltsd meg a sfinciát  ricottával. Egy kanál segítségével borítsuk be a külsejét ricottával. Végül díszítjük kandírozott cseresznyével, kandírozott narancshéjjal és pisztáciával.






Kezd jól!

A szüleimtől azt tanultam “chi ben comincia è alla metà dell’opera”, aki jól kezd, az máris a dolog felénél jár.

 

img-b8a9f145a10bb2a7b9f5a39cc6922bda-v.jpg

Számtalan bloggal találkoztam már, és köztük igen sok remek történettel, így arra gondoltam, elmesélem az én sztorimat is. Ha néhol a nyelvezet kissé idegen lesz, elnézésedet kérem kedves olvasó, hiszen az első amit rólam tudni kell, hogy egy 28 éves vérbeli római nő vagyok, így az olasz és a magyar nyelv keveredik a mindennapjaimban. 
Igen tudom, az lesz most az első kérdésed, de akkor hogy van az hogy ilyen szépen fejezem ki magam magyarul.
Nagyon egyszerű magyarázata van, az apai nagymamám magyar volt,  budapesti belvárosi lány. Tőle tanultam meg a nyelvet. Három éve pedig ide is költöztem, méghozzá a Hunyadi térre, ami igazi esszenciája Budapestnek, hiszen itt egy piac, a csodálatos Andrássy út, a Városliget, a Hősök tere, végtelen mennyiségű étterem, színház, múzeum és kávézó. Közöttük a kedvencem is, de majd arról is mesélek bővebben.

Remélem beszélgethetünk majd ételekről, zenéről, művészetről, érdekességekről, vagy akár aktuális a világban történő eseményekről, mert engem minden érdekel, de sajnos most rohannom kell dolgozni - még edzeni se jutottam el - és előtte mindenképpen innom kell egy igaz olasz presszót, de kivételesen nem itthon, mert akkor biztosan elkésem. Azt hiszem a Dolce Burata már nyitva van. Lehet beszerzek valami könnyű reggelit is.


Arrivederci!

Csak csúszni a jégen!

323637889_1120051668692909_9196537865356763904_n.jpgHárom éve lakom a Hunyadi téren, amitől nincs messze Budapest egyik legszebb zöld területe a Városliget. És bár itt  élek a közelében, még sose voltam a műjégpályán. Hét elején azonban az egyik barátnőm Anna, aki egyébként nem messze lakik tőlem a hetedik kerületben, és úgy ismeri a városligetet mint a tenyerét, vetette fel, hogy este, munka után menjünk ki, hiszen ez az utolsó hét amikor még nyitva van a tavaszi zárás előtt. 

Nem bántam meg, annyira jó volt újra korcsolyázni, átélni a gyermekkorom téli emlékeit!
Végig azok telek jártak az eszemben amikor apukám próbált megtanítani korcsolyázni, több-kevesebb sikerrel. Neki ez fontos volt, mert ő fiatal korában versenyszerűen műkorcsolyázott, és nyilván mint minden szülő, valahol mélyen ő is egy profi műkorcsolyázót akart belőlem nevelni. Bár olimpiai bajnok nem lettem, de a korcsolyázás iránti szeretetem megmaradt. 

A  belépő elfogadható áron volt és hét közben pedig nincsenek is annyira sokan hogy ne lehetne élvezni a hatalmas kanyarokat, csúszásokat.


Azért, hogy kicsit informatívabb is legyek néhány apróság amit érdemes tudni: Az első budapesti jégpálya a Városligetben már 1870-ben megnyílt, és azóta számos változáson és átépítésen ment keresztül. A jelenlegi műjégpálya 1960-ban épült, és azóta szolgálja a korcsolyázás szerelmeseit. A modern   technológiának köszönhetően a jégminőség kiváló, mérete 60 x 30 méter,és igen jól felszerelt. Korcsolyákat bérelhetünk a pályánál található kölcsönzőben.A műjégpálya egész télen nyitva tart és minden nap elérhető. A korcsolyázók és jégkorongozók különböző időpontokban használják a pályát, és az árak is változóak lehetnek az időponttól függően. Mivel versenyzésre is alkalmas ezért pálya számos programot is szervez, például korcsolyázó show-kat, jégkorong mérkőzéseket és vagy különböző családi programokat.

Összességében a Budapesti Műjégpálya remek lehetőséget nyújt a korcsolyázás és a jégkorong szerelmeseinek, hogy élvezhessék a téli sportokat a Városliget gyönyörű környezetében.

Nem utolsó sorban a koripálya környékén számos étterem, büfé és bolt is találhat, ahol ittunk egy finom forralt bort, és ettünk kürtőskalácsot is. 

Remélem, néhány hét múlva már csónakázni mehetünk, hiszen a meleg időben csónakázótóként funkcionál.

 

Viszlát tél, hello tavasz!

img-d247de61ee7f4793bf61a2347b7562b7-v_1.jpgMi mással búcsúztathattam volna a hideg telet, mint egy jó kis farsangi mókával. Sajnos, idén nem jutottam el a karneválra, de az én kedves terem nem hagyott cserben. A Hunyadi téren télbúcsúztató farsangi piacozast tartottak, ahol a legnagyobb meglepetésemre a kedvenc üzletem is kitelepült méghozzá, Szabi a pék féle fenomenális fánkokkal, valamint igazi olasz csemegékkel és az elmaradhatatlan Di Martino tésztákkal. 


Azért, nem csak fánkkal leptek meg, hanem - és elnézést a túlzásértt- de valami elképesztő tüzes szósszal nyakon öntött tésztával, mint utóbb kiderül Gigi Hadid pikáns vodkás pastaját gondolták újra. 
Még most sem találom a szavakat, de itt van néhány kép. Mivel még nem illatos és ízes az internet, (lehet szerencsére) ezért javaslom, hogy szombatonként nézzetek el Budapest legolaszosabb boltjába, ahol nemcsak az áru de a személyzet temperamentuma is tükrözi az én másik hazám lelkületét.

 

 

KÍVÜL – BELÜL ITÁLIA

A belsőépítészeti tervezés a falaknál kezdődik!

329890307_930072675095370_2168764621466493180_n.jpgHa dizájnról vagy még inkább stílusról beszélünk egyértelműen Olaszország jut eszünkbe. Nem csak az olasz életstílus kapcsán, hanem az olasz formatervezés okán is. A ’70-es évektől kezdődött az a kormányzati döntéseken alapuló gazdasági folyamat, ami az olasz ízlésre építve világszínvonalú rangra emelte az olasz dizájnt.  Senki más nem tud a formák, színek anyagok tekintetében olyan tökéletes összhatást teremteni, mint az olaszok. Teszik mindezt játszi könnyedséggel, – legyen szó bármiről – kívülről magától értetődő spontaneitásnak tűnik, a háttérben mégis meghúzódik mindaz a tudás, ami évszázadok alatt a római kultúrából a szépség, a dinamika és az egyensúly ötvözeteként kiforrt.
Amikor egy alkalommal itáliai barátainkat a mára fogalommá vált „Dolce Vitáról” beszélgettünk, meg kellett állapítanunk, hogy a Dolce Vita nem egy fogalom, hanem az, ahogyan mi olaszok élünk.


Amióta Mahlevics megalkotta a „Fehér alapon fehér négyzet” című festményét, nem lehet kérdés, hogy mit „tud” a fehér, – illetve annak végtelen változata a törtfehér. Lehet egy fehér hideg vagy meleg tónusú, felületét tekintve csillogó, selyemfényű vagy éppen matt, erősen vagy kevésbé strukturált, rusztikus. A fehér teret nyit és elgondolkoztat, utat enged a tiszta gondolatoknak.

A Pierro Lissoni által alapított Lissoni & Partners cég milánói és New York-i irodákkal rendelkezik, és harminc éves múltra tekint vissza az építészet, belsőépítészet, termék- és grafikai tervezés területén.  Lissoni olyan stíluskódot és vizuális identitást hozott létre, amely egyértelműen és azonnal felismerhető. Munkáit a szigorúság és az egyszerűség érzése ihlette, a részletekre való odafigyelés, koherencia és elegancia jellemzi,-  különös tekintettel az arányokra és a harmóniára.

Piero Lissoni és a Kerakoll kollaborációjából született meg az a falfesték család, amely minden tulajdonsága tekintetében megfelel a megrendelőim elvárásának.  Öko- kompatibilis, antiallergén, egészséges, ugyanakkor struktúráját, színpalettáját tekintve változatos lehetőségeket kínál.

Nézzétek csak meg a Dolce Buratat. Az eredmény magáért beszél. Célunk az volt, hogy átadjunk valamennyit abból az életérzésből, amikor Milánó vagy Róma elegáns utcáit járva betérünk egy-egy üzletbe. Szerettük volna a design eszközeivel kiragadni a hozzánk betérőt a szürke hétköznapokból, és egy varázsütéssel egy hamisítatlanul olasz élethelyzetbe átemelni.

Szerintem sikerült, nézzétek meg, érdemes.  Remélem érzitek majd ti is, ha egy szeles- esős napon benyitsz az üzletbe és bezárod magad mögött az ajtót odabent megérezd  a nagy, terített családi asztal, a kék ég, a napfény és az életigenlés Itáliáját.

 

Mára ennyi, de ha rám hallgattok, az otthonotokban is kipróbáljátok ezt a festéket.

MEGÉRKEZETT A (technikai) TAVASZ!

Ha ezzel a két virággal találkozol Magyarországon, akkor biztos lehetsz benne, hogy megérkezett a tavasz!

Gyakran hallom aranyesőnek hívni ezt a bokros növényt, pedig igazából ennek a sárga csodának a neve aranyfa vagy aranycserje (Forsythia intermedia), mely élénksárga virágaival a korai tavaszi kert különleges dísze. Persze, szinte mindenki aranyesőnek hívja, köszönhetően egy magyar roma énekesnő remekművének. Egyszer jártam egy esküvőn ahol legalább százszor elhangzott, kis túlzással. 

A hóvirág pedig egy olyan védett nővény, ami Olaszországban is ismerős mindenkinek. Engem néha meglep, hogy milyen helyeken, egy egészen kis földes területen is képes kihajtani és virágozni. Régebben, a nagyi mesélte, hogy csokorban árusították az utcán, de mostmár olyan kevés nő belőle vadon, vigyáznak rá. Pedig milyen jó lehetett kora tavasszal egy csokor hóvirággal hazasétálni. 

Szerintem a szombati piac napon beszerzek egy csokor aranyesőt.

süti beállítások módosítása