az élet ahogy szeretem

Francesca tudja

Apák napja és San Guiseppe napja március 19.

2023. március 19. - Francesca tudja

sfincia_203.png

Az olyan szicíliai sütemények mint a sfincia di San Giuseppe, igazi műalkotások. A színek, ízek és aromák sokasága, a történelem fizikai illusztrációja. Akár vallási, akár pogány, minden ünnepnek megvan a maga édes finomsága: cannoli karneválra, cassata húsvétra,bucatello karácsonyra stb. A ricotta alapú alkotások minden bizonnyal a leghíresebbek, hírnevük olyan messze túlmutat a sziget határain, hogy Szicília szimbólumává vált az egész világon.

A San Giuseppe március 19-i ünneplésének  hagyománya Szicíliában kezdődött a középkorban, egy szörnyű szárazság idején. Az emberek imádkoztak San Giuseppe-hoz, hogy segítsen nekik, és az eső meg is érkezett. Hálaképpen hatalmas ételekkel teli asztalokat készítettek, és mindenkit meghívtak, szegényt és gazdagot egyaránt, akik annyit fogyaszthattak az asztalról amennyit csak szerettek volna. 

Sok olasz városban a lakomát gyakran máglyagyújtáshoz és a zeppole elkészítéséhez (és elfogyasztásához) kapcsolták . A máglyát a pogány vidéki kultuszokból emelték át. Március 19-e a tél végét jelentette, tüzet gyújtottak, hogy a földeken elégessék a korábbi aratás minden maradványát; a fiatalok pedig tűzugrással szorakoztatták magukat. Olaszországban ma is mindenütt őrzik a híres zeppole elfogyasztásának hagyományát, mely szervesen kapcsolódik az apák napjához. 

De én most egy másik édeséggel érkeztem hozzátok. 
Az ország nagy részén Zeppoleval ünnepelnek, de Szicília itt is kivétel. Sült tészta, édes ricottával és kandírozott gyümölccsel (általában cseresznyével és naranccsal ) borítva és megtöltve, ez a Sfinicia!
A Sfincia jelenlegi változatát a Szent Ferenc Stigmata apácái alkották meg Palermoban Szicília fővárosában a perzsa és az arab konyha hagyományos ételeit adaptálva. Az alapanyagok egyszerűsége miatt a sfincit Szent Józsefnek szentelték, amit a város pékeitől származó ricottával és kandirozott gyümölccsel gazdagítottak. 

Ha szeretnéd elkészíteni itt van hozzá a recept is. 

Hozzávalók: (8 db-hoz)

Tésztához: 1 bögre víz, 20 dkg disznózsír, 1 teaskanál só, 2 bögre liszt, 7 db tojás
Ricottához: 2 bögre friss ricotta sajt, 3/4 bogre cukor, 60dkg étcsokoládé

Sfincia di San Giuseppe előkészítése:

Forraljuk fel a vizet, a sót és a zsírt. Hozzáadjuk a lisztet, majd a tojást, és addig keverjük, amíg a tészta sűrű és sima nem lesz. Süss ökölnyi tésztagolyókat 170 °C-on 10-15 percig, majd süsd 200°C-on, amíg a tészta ropogós és aranybarna nem lesz. Hagyjuk őket kihűlni, és néhány órát pihentetjük.

Ricotta elkészítése

A ricottát szitán átpasszírozzuk, összekeverjük a cukorral, és hozzáadjuk a csokoládéreszeléket.

San Giuseppe sfincia összeállítása

Töltsd meg a sfinciát  ricottával. Egy kanál segítségével borítsuk be a külsejét ricottával. Végül díszítjük kandírozott cseresznyével, kandírozott narancshéjjal és pisztáciával.






A bejegyzés trackback címe:

https://francescatudja.blog.hu/api/trackback/id/tr9918075116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása